Hur handeln efter stängning påverkar aktiekurserna

Handel efter stängning äger rum efter marknadens stängning, när en investerare kan köpa och sälja värdepapper utanför den normala handelstiden. Handel efter stängning sker genom elektroniska kommunikationsnätverk (ECN) som kopplar samman potentiella köpare och säljare utan att använda en traditionell börs.

De flesta investerare är medvetna om att de stora börserna har standardiserade handelstider, dvs. bestämda perioder varje dag då handel sker på börsen. New York Stock Exchange och Nasdaq Stock Market i Förenta staterna handlar regelbundet från 9:30 till 16:00 ET, och den första handeln på handelsdagen sker mellan 9:30 och 16:00 ET. ET, där den första handeln på morgonen ger aktiens öppningspris och den sista handeln klockan 16.00 ger dagens slutpris. Handel sker dock även utanför dessa tider.

Marknaderna före och efter handel tenderar att ha lägre likviditet, högre volatilitet och lägre volym än den ordinarie marknaden.1 Detta kan ha stor inverkan på det pris som en säljare får för sina aktier, så det är lämpligt att använda en limiterad order för alla aktier som köps eller säljs utanför den ordinarie handelstiden.

Normalt har prisförändringar på efterbörsmarknaden samma effekt på en aktie som prisförändringar på den ordinarie marknaden: en prisökning på en dollar på efterbörsmarknaden är samma sak som en prisökning på en dollar på den ordinarie marknaden. Om du har en aktie som faller från 10 dollar (inköpspriset) till 9 dollar under den vanliga handeln, men sedan stiger med 1,50 dollar och handlas till 10,50 dollar på efterbörsmarknaden, har du lidit en förlust på 1 dollar under dagen (10-9 dollar), men eftersom priserna steg under efterbörshandeln, har du en vinst på 0,50 dollar per aktie.

Även om deltagande i eftermarknaderna kan ge stora fördelar för investerare och handlare är riskerna betydande. Alla som deltar i marknadsaktiviteter efter stängning bör vara medvetna om dessa risker.