Transaktioner på den öppna respektive slutna marknaden: Vad är skillnaden?

Insiders har ofta förmånen att äga en betydande del av aktierna i ett företag. Ägandet kan ske i form av aktieköp eller genom aktieoptioner. Eftersom dessa insiders äger - eller har möjlighet att äga - många aktier, ligger det i deras intresse att köpa eller sälja aktierna när de känner att det är nödvändigt, som att köpa när aktien verkar vara ett fynd eller sälja när det är dags att realisera en vinst. Även om vissa fall av insiderhandel är olagliga, är transaktioner av företags insiders ofta lagliga och kan ske på två sätt: en transaktion på den öppna marknaden eller en transaktion på den slutna marknaden.

Insiderköp är ett aktieköp som görs av en tjänsteman, styrelseledamot, chef eller anställd inom företaget. Det är inte samma sak som insiderhandel, vilket är det olagliga köpet av aktier baserat på privat, icke-offentlig information.

Transaktioner på den öppna marknaden sker på den öppna aktiemarknaden där vanliga investerare köper och säljer aktier. Köpet (eller försäljningen) sker vanligtvis genom ett mäklarföretag och aktierna hålls på ett mäklarkonto. Den enda skillnaden mellan ett insiderköp och ett köp av en vanlig investerare är att insiders måste följa vissa regler och bestämmelser som har fastställts av Securities and Exchange Commission (SEC). Efter att ha lämnat in lämplig dokumentation går ordern genom mäklarföretaget på samma sätt som alla andra order.1

En transaktion på en sluten marknad är motsatsen till en transaktion på en öppen marknad. All handel som sker vid en transaktion på en sluten marknad sker mellan insidern och företaget, inga andra parter är inblandade. Men precis som vid en insiders transaktion på den öppna marknaden måste lämpliga dokument lämnas in till SEC för att visa investerarna att transaktionerna ägt rum.1

Oftast inträffar transaktioner på den slutna marknaden när insidern får aktier som en del av ett kompensationspaket eller genom aktieoptioner. Därför återspeglar de inte nödvändigtvis insiderns inställning till aktien. Stora köp är vanligtvis en del av ett övergripande kompensationspaket och stora försäljningar av insiders kan ha olika orsaker, t.ex. en möjlighet att realisera vinster, en avgång från företaget eller en stor aktieförsäljning inför pensioneringen.