En värld av aktier inom räckhåll

När vi talar om aktier avser vi ofta företag som är noterade på stora börser som New York Stock Exchange (NYSE) och NASDAQ. Eftersom många av USA:s största företag är noterade på NYSE kan det vara svårt för investerare att föreställa sig en tid då NYSE inte var synonymt med aktieinvesteringar och aktiehandel. Det var dock många olika processer som ledde fram till det börssystem som vi känner till i dag. Det kanske förvånar dig att veta att de första börserna blomstrade i årtionden utan att en enda aktie omsattes.

Penningutlånare i Europa var ett viktigt alternativ till de stora bankerna. De finansinstitut som ville ge upp sina lån med hög risk och hög ränta bytte dem mot lån från andra finansinstitut. De köpte också statsobligationer. I denna naturliga utveckling började långivarna sälja obligationer till de första privata investerarna. Venetianarna var ledande på detta område och var också de första som köpte och sålde andra staters värdepapper.

Om man undersöker saken kan man konstatera att det i Belgien öppnades en börs i Antwerpen 1531. I Belgien öppnades en börs i Antwerpen 1531, där mäklare och penningutlånare samlades för att hantera företagens, regeringarnas och privatpersoners skuldproblem. Det är svårt att tro att börsen endast handlade med skuldsedlar och obligationer, men på 1500-talet fanns det inga riktiga aktier. Men på 1500-talet fanns det inga riktiga aktier. Det fanns alla slags affärs- och finansiella partnerskap för att generera inkomster, som aktier, men det fanns inga officiellt utbytta aktier.

På 1600-talet beviljade de nederländska, engelska och franska regeringarna licenser till företag med namnet East India. Vid denna tid, imperialismens höjdpunkt, tycktes alla utom människorna i Ostindien och Asien ha intressen i sina händer. Resorna för att hämta hem varor från öst var extremt farliga, inte bara på grund av barbariepiraterna utan också på grund av de allmänna riskerna med väder och dålig navigering.

East India Companys aktier utfärdades på papper, så investerarna kunde sälja sina papper till andra investerare. Tyvärr fanns det dock ingen börs, så investerarna var tvungna att hitta en mäklare att göra affärer med. I Storbritannien skötte de flesta mäklare och investerare sina affärer i olika kaféer i London. Obligationsemissioner och aktieförsäljningar skrevs i artiklar som sattes upp på butiksdörrar eller skickades ut som nyhetsbrev.

NYSE är fortfarande den största och förmodligen den mest kraftfulla börsen i världen. Även om Nasdaq har fler börsnoterade företag är NYSE:s marknadsvärde större än Tokyobörserna, Londonbörserna och Nasdaq-börserna tillsammans. NYSE, som tidigare var oupplösligt kopplat till den amerikanska ekonomins uppgång och fall, är nu en global aktör. Andra börser runt om i världen har ökat sin styrka genom fusioner och utvecklingen av sina inhemska ekonomier, men det kommer att bli svårt att få bort den 800-pundiga gorillan som New York Stock Exchange är.